Indonesia Tidak Akan Membawa Vaksin Coronavirus di tengah-tengah Kebimbangan Halal

 Indonesia Tidak Akan Membawa Vaksin Coronavirus di tengah-tengah Kebimbangan Halal

JAKARTA: Presiden negara dengan mayoritas Muslim terbesar di dunia, Joko Widodo, meminta pada hari Isnin agar Indonesia tidak tergesa-gesa melancarkan vaksin, dengan alasan kebimbangan terhadap kesedaran masyarakat mengenai apakah itu halal.

Dengan lebih dari 365.000 kes koronavirus dan 12.000 kematian, Indonesia telah berjuang untuk mendapatkan wabahnya di bawah kendali dan pemerintah telah berlumba-lumba untuk mendapatkan bekalan vaksin ketika masih dalam pengembangan, menarik kritik dari beberapa ahli epidemiologi untuk mencari penyelesaian “peluru perak” sebelum keberkesanan dan keselamatan vaksin sepenuhnya diketahui.

Menteri-menteri kanan telah menyatakan bahawa kebenaran vaksin kecemasan dapat diberikan pada awal November.

Tetapi presiden, yang lebih dikenal dengan nama monyetnya “Jokowi”, memberi isyarat pendekatan yang lebih berhati-hati, memperingatkan agar tidak tergesa-gesa dan mendesak untuk menyampaikan pesanan umum yang jelas mengenai apakah vaksin itu halal, atau dibenarkan oleh Islam.

“Saya meminta agar vaksin ini tidak tergesa-gesa kerana sangat kompleks,” kata Jokowi menjelang pertemuan tertutup.

“Saya mahu memastikan ada persiapan yang baik. Mengenai komunikasi awam, terutama yang berkaitan dengan halal dan haram, harga dan kualiti. ”

Indonesia sebelumnya telah berjanji untuk memvaksinasi lebih dari 100 juta orang tahun depan, tetapi Jokowi pada hari Isnin mengatakan bahawa skala inokulasi di negara kepulauan 270 juta akan menjadi tantangan unik.

Kontroversi mengenai apakah vaksin yang mematuhi prinsip Islam telah memberi tanggapan kesihatan awam sebelum ini di Indonesia, termasuk pada tahun 2018, ketika Majlis Ulama Indonesia mengeluarkan fatwa yang menyatakan vaksin campak adalah haram, atau dilarang di bawah Islam.

Indonesia telah memperoleh 50 juta dos dari Sinovac China menjelang Mac tahun depan dan 100 juta dari AstraZeneca menjelang April depan, selain tawaran lain.

Vaksin dari Sinovac serta Sinopharm China dan CanSino Biologics untuk 9.1 juta orang akan tersedia tahun ini, dengan pekerja kesihatan diutamakan, kata Achmad Yurianto, seorang pegawai kanan kementerian kesihatan.

Tergesa-gesa Indonesia untuk mendapatkan bekalan vaksin yang belum terbukti telah menimbulkan kebimbangan di kalangan ahli epidemiologi, beberapa di antaranya berpendapat bahawa ia harus menumpukan pada pengujian dan pengesanan hubungan sehingga vaksin yang selamat dan berkesan tersedia.

“Banyak negara berpendapat vaksin akan menjadi peluru perak mereka untuk menangani wabak tersebut,” kata Dicky Budiman, seorang ahli epidemiologi Indonesia dari Universiti Griffith Australia.

“Tetapi sayangnya, sejarah pandemik, sastra, tidak menyokongnya.”

https://www.freemalaysiatoday.com/category/world/2020/10/19/indonesia-will-not-rush-coronavirus-vaccines-amid-halal-concerns/

——–

Related post