Islamic State yang Tertangkap Di Delhi Menggunakan Bitcoin untuk Membiayai Keganasan di India: Tuntutan NIA

 Islamic State yang Tertangkap Di Delhi Menggunakan Bitcoin untuk Membiayai Keganasan di India: Tuntutan NIA

Agensi Penyiasatan Nasional (NIA) telah mendakwa dalam lembaran pertuduhan yang difailkan bulan lalu bahawa syarikat operasi Negara Islam Jahanzaib Sami telah mengatur alamat dompet Bitcoin, melalui hubungan Inggeris, di mana dia meminta rakan sekutu untuk menyimpan dana – tuduhan pertama yang didokumentasikan mengenai penggunaan cryptocurrency dalam aktiviti keganasan di India.

Sami, 36, dan isterinya Hina Bashir ditangkap di Delhi pada 8 Mac kerana didakwa merancang untuk melakukan serangan di India. Menurut kertas pertuduhan, mereka menerima alamat Bitcoin di Threema, aplikasi pesanan segera, dari akaun yang disebut Caged Pearls, milik seorang wanita Britain yang berpusat di Syria.

“Dia telah memberikan alamat dompet Bitcoinnya kepada Sami dan memintanya untuk memasukkan wang ke dalam akaun itu. Dia telah meminta rakan-rakannya untuk memasukkan dana ke alamat dompet ini, ”membaca lembaran caj NIA, yang telah dikaji oleh HT.

Dia juga menghubungi seorang operasi IS yang berbasis di Libya yang memiliki ID ‘Sech Tech’, untuk membincangkan mengatur dana melalui “teknologi blockchain”. Cryptocurencies seperti Bitcoin menggunakan teknologi yang dikenali sebagai blockchain, lejar terdesentralisasi dan diedarkan yang mengesan transaksi. Ini tidak dikenali dan hampir mustahil untuk dijejaki, dan biasanya digunakan dalam transaksi web gelap. Kertas pertuduhan mengatakan Sami membincangkan kemungkinan menggunakan ini untuk mendapatkan sumber bahan api dan bahan letupan.

Menurut kertas pertuduhan, Sami merancang untuk melakukan 100 pengeboman dalam satu hari.

Sech Tech, anggota unit perisikan dan media IS, memberitahu Sami bahawa dia bekerja di laman web gelap dan menyediakan Bitcoin untuk pembiayaan pakaian itu, kata NIA.

“Mereka juga membincangkan mengatur dana melalui kad kredit yang dicuri untuk mendapatkan senjata,” kata lembaran bayaran.

Peningkatan penggunaan cryptocurrency oleh organisasi pengganas seperti IS dan Al-Qaeda untuk membiayai aktiviti mereka telah membimbangkan komuniti keselamatan dan perisik di seluruh dunia. Jabatan Kehakiman AS, pada 13 Ogos mengatakan ia merampas cryptocurrency bernilai jutaan dolar tahun ini, dan 300 dari akaun itu milik IS, Al-Qaeda, dan sayap ketenteraan Hamas.

Orang yang biasa dengan siasatan NIA mengatakan ini mungkin kali pertama sebarang aktiviti keganasan di India dikaitkan dengan Bitcoin.

“Kami berusaha untuk menggali lebih banyak maklumat,” kata seorang pegawai yang meminta untuk tidak disebutkan namanya.

Lembaran pertuduhan NIA juga menuduh bahawa Abdullah Basith, anggota penting IS yang ditahan di penjara Tihar sejak Ogos 2018, menggunakan telefon pintar di dalam penjara selama hampir 10 bulan antara Jun 2019 hingga Februari tahun ini untuk berinteraksi dengan Sami dan beberapa komandan ISIS di luar negara – termasuk Maulvi Abdullah, ketua Wilayah Khorasan Negara Islam (ISKP), pengendali Huzaifa-al-Bakistani, Abu Usman-Al-Kashmir (Ketua hal ehwal India ISKP), Abu Umar, Munasib Bhai dan Abu Algama dari dalam penjara Tihar.

Huzaifa dan Umar terbunuh di Afghanistan sementara pasukan keselamatan Afghanistan menahan Kashmir awal tahun ini setelah serangan ke atas Gurudwara di Kabul pada bulan Mac. NIA juga sedang menyiasat serangan Kabul dan kemungkinan akan segera mengunjungi Afghanistan.

Lembaran pertuduhan menyatakan bahawa Basith, dari Hyderabad, mempunyai hubungan yang kuat di IS sejak 2016, dan pertama kali membeli telefon dengan SIM milik penyedia perkhidmatan India pada bulan Jun 2019. Dia menggunakannya untuk menghubungi Abu Umar, pengawal Nida -e-Haq (media Urdu rasmi IS) di aplikasi Telegram. Telefon ini dikesan oleh pihak berkuasa penjara pada bulan September dan dirampas. Kemudian, pada bulan November 2019, dia dipindahkan dari Penjara nombor 8 hingga 3 di mana dia memperoleh telefon lain dengan kad SIM. Telefon ini dikesan pada Februari tahun ini oleh pihak berkuasa penjara, menurut lembaran pertuduhan.

Dari penjara, dia melakukan radikalisasi terhadap beberapa pemuda Muslim yang dipilih oleh Sami, dan memotivasi mereka untuk membuat grafiti di tempat awam terhadap CAA / NRC (Akta Pindaan Kewarganegaraan / Daftar Nasional Warganegara), menurut lembaran dakwaan.

“Siasatan juga menunjukkan bahawa isteri Basith menerima dana yang dikirim oleh Huzaifa Al Bakistani ketika dia berada di penjara,” kata chargesheet. Semasa berada di penjara, Basith juga mengatakan kepada Sami bahawa dia mempunyai rancangan untuk melakukan radikalisasi orang Muslim di penjara untuk bergabung dengan ISIS, tambahnya.

Sumber:https://www.hindustantimes.com/india-news/nia-charge-sheet-alleges-bitcoins-used-by-is-operatives-to-fund-terror-activity/story-1qVgzJ5Ipj3t2DCrPmWpvO.html

Related post